Het is als fietsen

Als iemand voor het eerst in mijn glasatelier komt, krijg ik bijna altijd dezelfde vragen te horen: 'Is glasblazen moeilijk?' en 'Is glasblazen duur?'.

In principe zou ik dan meteen moeten verduidelijken dat wat ik doe niet per sé glasblazen genoemd kan worden, maar doorgaans antwoord ik met 'Het is zoals fietsen'. 

Is glasblazen moeilijk?

Glasblazen aan de brander is niet moeilijker te leren dan fietsen. En eens je het onder de knie hebt, verleer je het nooit meer. Nu is dat een vrij banaal antwoord, want zoals er kinderen zijn die meteen kunnen fietsen zonder steunwieltjes, gaat het bij anderen met heel veel vallen en opstaan. Zo is het ook met glasblazen: iedereen kan het leren, maar bij de ene lukt het net iets sneller dan bij de andere.

Is glasblazen duur?

Ook het prijskaartje om te starten met flamework kan je vergelijken met wat het kost om te fietsen. Houd daarbij wel in gedachte dat je zowel met een goedkope tweedehandsfiets uit de Kringwinkel kan rijden als met een e-bike en je kan je zelfs een dure professionele racefiets met dito uitrusting aanschaffen.

De kostprijs om flameworker te worden varieert evenveel. Veel materiaal heb je niet nodig en je kan je nieuwe hobby gerust aanvatten met tweedehands materiaal. Wie niet direct veel wil aankopen kan in een glasatelier ook tijd aan een brander huren.

Maar geloof me vrij: eens je de smaak te pakken hebt, zal je altijd wel iets nieuws willen. Is het geen mooie kleur glas, dan koop je wel een of ander - in jouw ogen onontbeerlijk - stuk gereedschap. En zo kan die vrij goedkope hobby vaak toch nog een dure verslaving worden.

Ondervind het zelf

Vooraleer je jouw tuinhuis ombouwt tot glasatelier zou ik je toch aanraden om enkele workshops te volgen in de verschillende disciplines van flameworking. Zo kan je ondervinden met welk glas je het liefste werkt en welke technieken je het meest aanspreken.
Koop niet in het wilde weg een brander en wat glas, maar ondervind eerst wat het verschil is tussen kralen branden, sculpturen boetseren en holle voorwerpen blazen. De materialen die je nodig hebt om pakweg vazen te blazen zijn immers anders dan als je bijvoorbeeld glaskralen wil maken.

Geef een reactie