NORTHSTAR™ GLASFRITTEN EN -POEDERS

De term "frit" verwijst naar fijngemalen glas in korrelvorm. Ovenbewerkende glasblazers gebruiken frit regelmatig om kleur aan hun werk toe te voegen. Frit kan ook worden gebruikt in technieken als Pate De Verre en fusing.

Northstar biedt veel van haar Borosilicaat kleuren aan in poeder- en fritvorm.
Large frit: Grof; ongeveer .055 inch of 1,397 mm.
Small frit: Fijner, ongeveer .024 inch of .6096 mm.

Deze glasfritten en -poeders zijn ontwikkeld voor gebruik met ander glas met een vergelijkbare thermische uitzettingscoëfficiënt (33 COE).

Hoe te gebruiken?

Er is geen "goede" of "verkeerde" manier om fritten of poeder te gebruiken. 

Frit kan aan de buitenkant worden aangebracht of aan de binnenkant van holle vormen. Het kan volledig worden ingesmolten of gedeeltelijk voor een oppervlaktetextuur. Een beetje frit in de body van een massieve glasmassa, zal de hele massa kleur geven.
Clear frit kan voor een effect over een gekleurd object worden aangebracht. Verschillende kleuren kunnen worden gemengd en zo verder...

Het basisidee is om het frit aan een voorwerp te laten kleven. Hoe heter/zachter het oppervlak van het object is, hoe gemakkelijker de frit erop zal hechten.
Als het object al gevormd is en het niet mag gaan inzakken, is het beter om het frit voor te verwarmen in de oven, zodat het object zelf iets koeler kan blijven en het dus minder snel zal inzakken.

Hoe aanbrengen?

Rollen

Giet de frit of het poeder in een kom of op een bord of grafietplaat en rol dan het object erdoor. Het voorwerp moet worden gedraaid voor een gelijkmatige coating.
Herhaal dit zo vaak als nodig is om het gewenste effect te bereiken.

Strooien

Frit kan over het hete object worden gestrooid. Als je deze methode gebruikt, plaats er dan een schoon bord of bakje onder om de fritten op te vangen die niet hechten.
Direct door de vlam strooien is niet aan te raden, omdat de vlam een deel van het frit zal wegblazen. 

In een buis

Frit of poeder kan aan de binnenkant van een hol voorwerp worden gesmolten door het in een draaiende buis te strooien. 

Op een staaf

Je kan het uiteinde van een staaf verwarmen en bedekken met frit (rolmethode), en het glas dan op de gebruikelijke aanbrengen. Dit is een zeer snelle en gemakkelijke methode om kleur toe te voegen.

FRIT EN POEDER INSMELTEN

Als het frit of poeder is aangebracht, gebruik dan een relatief koele vlam om het in te smelten. De kleine deeltjes glas vormen namelijk kleine oneffenheden op het glasoppervlak die gemakkelijk oververhit raken, wat een ruwe textuur kan veroorzaken.
Als je toch een hete vlam gebruikt, haal het voorwerp dan snel door de vlam om het frit geleidelijker te verhitten.

LET OP: VERMIJD BLOOTSTELLING AAN GLASSTOF. GEBRUIK ALTIJD EEN STOFMASKER EN AFZUIGKAP BIJ HET WERKEN MET FRIT EN POEDER.
LET OP: VERMIJD BLOOTSTELLING AAN GLASSTOF. GEBRUIK ALTIJD EEN STOFMASKER EN AFZUIGKAP BIJ HET WERKEN MET FRIT EN POEDER.

Geef een reactie