Oogbescherming is om diverse redenen belangrijk bij het smelten van glas in een vlam.

  • Bescherming tegen glasscherven. Glas, en dan vooral zacht glas, kan soms versplinteren als het direct in de vlam wordt geplaatst. Een veiligheidsbril beschermt je ogen tegen rondvliegende glasscherven.
  • Efficiënter werken. Bij het smelten van heet glas in open vlam ontstaat een gele of oranje gloed die natriumvlam wordt genoemd. Deze natriumvlam kan intens zijn en de echte kleuren van het glas verdoezelen, waardoor het moeilijk wordt om het werkstuk nauwkeurig te zien. Didymiumbrillen zijn uitgerust met lenzen die de natriumvlam wegfilteren, zodat je in de vlam kan zien.
  • Bescherming tegen UV- en IR-straling bij hardglasbewerking. De behoefte aan bescherming tegen UV- en IR-straling wordt nog belangrijker bij het werken met harde glassoorten zoals borosilicaat of kwarts. Deze glassamenstellingen hebben hogere temperaturen nodig tijdens het lampbewerkingsproces, waardoor de UV- en IR-straling van de vlam intenser is.

Welke bril?

Bij het werken met zacht glas volstaat didymium of Philips202. Werk je (vaak) met borosilicaatglas is het aangeraden om een bril te dragen die een hogere bescherming biedt tegen UV- en infraroodstraling, terwijl hij nog steeds de natriumgloed wegfiltert.

Een lasbril is niet zo’n goed idee, want hoewel ze beschermen tegen de heel intense UV- en infraroodstraling die vrijkomt tijdens lasprocessen, zijn ze vaak heel donker getint en filteren ze de natriumgloed niet.

Geef een reactie